ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΕΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ

ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΕΠΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ

 

Αυτό ζήτησε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής 

μιλώντας στην Βουλή και αναφέροντας  τόσο τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία των αναπήρων, αλλά και τις απαράδεκτες σε πολλά σημεία  του

Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας ρυθμίσεις,

 για τις οποίες ζήτησε αλλαγές, διότι ανάπηροι κόβονται  ενώ έχουν  σοβαρά προβλήματα αναπηρίας. 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): 

Επόμενη είναι η με αριθμό 1365/23-04-2013 επίκαιρη ερώτησή του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σχετικά με τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Ο κύριος Τζαμτζής έχει το λόγο.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, έχουμε θέσει ξανά το θέμα αυτό, όπως και άλλοι συνάδελφοι και μιλώ για την προβληματική λειτουργία των ΚΕΠΑ, αλλά και τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο ενιαίος πίνακας προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας. Το λέω αυτό, διότι έχω συγκεκριμένα παραδείγματα.

Παιδί το οποίο πάσχει από φωκομέλεια, δηλαδή έλλειψη άνω άκρου από τον αγκώνα και κάτω εκ γενετής, το έκοψαν από την επιτροπή του ΚΕΠΑ, λες και θα φυτρώσει χέρι. Έπαιρνε επίδομα παραπληγίας.

Αιματολογικό πρόβλημα μη ιάσιμο, παρακολουθείται σε παιδί από καθηγητή αιματολογίας στη Θεσσαλονίκη. Έπαιρνε επίδομα, το έκοψαν με ποσοστό 10% και η δικαιολογία ήταν ότι δεν γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν γνωρίζουν την ασθένεια.

Σκλήρυνση κατά πλάκας. Το πρόσωπο αυτό το γνωρίζω και προσωπικά. Μόνο στον κόσμο, με σκλήρυνση  κατά πλάκας, μένει στο να επιβιώσει με τη βοήθειά όλων των χωριανών του, γιατί το έκοψαν από το ΚΕΠΑ.

Σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα με ανευρύσματα αορτής, τους έκοψαν από τα ΚΕΠΑ.

Επανειλημμένες επεμβάσεις ομφαλοκήλης, έχει καταρρεύσει το κάτω μέρος της κοιλιάς σε γυναίκα, την έκοψαν.

Προβλήματα σε καρκινοπαθείς, προβλήματα επεμβάσεων ανοιχτής καρδιάς, τους έκοψαν. Αιτήθηκαν μάλιστα την πρώτη φορά και δεν τους έδωσαν ούτε την πρώτη περίοδο, μετά από εγχείριση ανοιχτής καρδιάς.

Ερωτώ: Αυτοί οι άνθρωποι είναι αγρότες, είναι οικοδόμοι. Αυτοί λοιπόν οι οποίοι έφτιαξαν αυτόν εδώ τον ενιαίο κατάλογο έχουν λάβει υπόψη τους τα επαγγέλματα; Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις όχι. Διότι ένας ο οποίος είναι οικοδόμος ή είναι αγρότης, είναι αδύνατον να μπορέσει να ανέβει σε μία σκάλα, να μπορέσει να δουλεύει σε 40 βαθμούς θερμοκρασία.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)

Επιπλέον, κύριε Πρόεδρε, προβλήματα ασθενών με αναπηρίες που περνούν συνεχώς από επιτροπές, με σύνδρομο down, με νόσο του crown, με νοητικές στερήσεις, με υδροκεφαλισμό, παιδιά με κομμένα άκρα, παραπληγικοί και τετραπληγικοί. Έχω συγκεκριμένα ονόματα και είναι στη διάθεσή σας, κύριε Υπουργέ. Κατάκοιτος πήγε με ασθενοφόρο να περάσει από την επιτροπή, γιατί η εξέταση κατ’ οίκον καθυστερεί πολύ.

Επιπλέον, έγινε αίτηση για επίδομα συμπαράστασης –ο άνθρωπος είναι «φυτό»- σε Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, πέρασαν 14 μήνες από την κατάθεση του φακέλου και πέρασε, ευτυχώς θα πω, πρόσφατα από την επιτροπή. Άνθρωπος ο οποίος έχει πάρκινσον με βαθμό 80% αναπηρίας νοσηλεύεται σε κλινική της Κατερίνης, έκανε αίτημα να περάσει επιτροπή κατ’ οίκον γιατί δεν μπορεί να μετακινηθεί και ακόμα περιμένει.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)

 Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, είναι πόνος ανθρώπων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Έχετε και δευτερολογία, κύριε συνάδελφε.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Μπορώ να αναφέρω και μία σειρά από άλλες περιπτώσεις, κύριε Υπουργέ, όπου αφενός μεν βλέπουμε το πρόβλημα το οποίο υπάρχει στα ΚΕΠΑ, όπου πραγματικά οι καθυστερήσεις στην επαρχία ή σε κάποιες περιοχές είναι πολύ μεγάλες και από την άλλη βλέπουμε και ο ενιαίος πίνακας να είναι σε πολλά σημεία απαράδεκτος.

Το αίτημά μας για ΚΕΠΑ στα Γιαννιτσά, για δεύτερο ΚΕΠΑ στο Νομό, στηρίζεται ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα. Στο πρόβλημα ότι υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν περάσει από τις 14 Μαρτίου 2012 που έχουν υποβάλλει τα χαρτιά τους. Πέρασε χρόνος και δεν κλήθηκαν. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις ψυχιατρικές ειδικότητες, τις περιπτώσεις νευρολογικών νοσημάτων και φυσικά τις καρδιοπάθειες.

Είναι τεράστιο το πρόβλημα και ζητώ να ληφθούν μέτρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας):Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, όντως το σύστημα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Όντως θα υπάρχουν περιπτώσεις που θα αποτελούν μικρές ιστορίες τρόμου, ας πούμε, που έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που λειτουργεί η δημόσια διοίκηση αυτής της χώρας.

Εγώ ισχυρίζομαι ότι όσες εγκυκλίους κι αν εκδώσουμε, όσους νόμους κι αν ψηφίσουμε στη Βουλή για να βελτιώσουμε το σύστημα δεν θα μπορέσουμε να το βελτιώσουμε στην εφαρμογή του αν δεν στοιχηθούμε όλοι σαν πυραμίδα διοίκησης, από τον κορυφαίο μέχρι τον υπάλληλο που διεκπεραιώνει την πιο βασική λειτουργία κι να δεν συμφωνήσουμε ότι θα πρέπει να λειτουργήσουμε με ευσυνειδησία, με εντατικότητα, να δουλέψουμε και λίγο παραπάνω, παρότι αμειβόμαστε λίγο λιγότερο, προκειμένου να αποσυμφωρήσουμε αυτό το σύστημα.

Τι κάναμε εμείς, όμως, όσον αφορά το δικό μας μερίδιο ευθύνης, το οποίο άλλωστε αποδεχόμαστε στο ακέραιο;

Πριν από λίγες μέρες είχα παρευρεθεί σε μια ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΕΣΑΜΕΑ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία, προκειμένου να συζητήσουμε. Ήταν συνάντηση κοινωνικού, πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου για τα ζητήματα της αξιολόγησης και πιστοποίησης αναπηρίας.

Είχα πει το εξής: Εδώ, τα προβλήματα τα κύρια είναι το προβλήμα καθυστερήσεων στην κρίση αυτών που έχουν να περάσουν από ΚΕΠΑ, οι οποίες οφείλονται σε δυσλειτουργίες του συστήματος και από την άλλη τα διάφορα παράπονα για αδικίες, όσον αφορά την ιατρική κρίση ή τις παθογένειες του συστήματος.

Όσον αφορά το θέμα των καθυστερήσεων, εξήγησα ότι το βασικό πρόβλημα ήταν η συμμετοχή των γιατρών, διότι απλούστατα το 25% των γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων -οι γνωστές επίμαχες ειδικότητες νευρολόγων, καρδιολόγων και ψυχιάτρων- έχουν να αντιμετωπίσουν το 80% των εκκρεμοτήτων. Το 25% των γιατρών ανάλογα με την ειδικότητα έχει να αντιμετωπίσει το 80% των εκκρεμοτήτων. Επομένως, έπρεπε να τονωθούν οι αριθμοί συμμετοχής σε αυτούς τους γιατρούς των τριών ειδικοτήτων άμεσα.

Τι κάναμε; Προκηρύξαμε τετρακόσιες θέσεις που θα καλύπτονταν –και καλύπτονται- από ιδιώτες γιατρούς. Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, μπορώ να σας καταθέσω στα Πρακτικά το δελτίο τύπου του ΙΚΑ με ημερομηνία 25 Απριλίου, χθεσινό, όπου η διοίκηση ανακοινώνει ότι παρατείνεται μέχρι 15 Μαΐου 2013 η ημερομηνία κατάθεσης αιτήσεων ιδιωτών ιατρών νευρολόγων, ψυχιάτρων και καρδιολόγων για την ένταξη τους στο Ειδικό Σώμα Ιατρών Υγειονομικών Επιτροπών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, ΚΕΠΑ.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Όπως καταλαβαίνετε, είναι το πρώτο μέτρο για να τονωθεί η συμμετοχή των γιατρών.

Επίσης, θέλουμε, όμως και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Χωρίς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεν γίνεται. Δεν μπορούμε να ορίσουμε υπαλλήλους του Υπουργείου Εργασίας. Επομένως, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το συνδικαλιστικό φορέα των γιατρών, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να εντάξουμε και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που για διάφορους δικούς τους λόγους είδαν με αρνητικό μάτι την ένταξη τους στις Επιτροπές αυτές του ΚΕΠΑ.

Ήδη, έχει θεσμοθετηθεί με το τελευταίο νομοσχέδιο που περάσαμε του Υπουργείου Εργασίας η συμμετοχή τους. Έχει εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση. Θέλουμε και περισσότερους γιατρούς, γιατί, απλά, χωρίς περισσότερους γιατρούς δεν γίνεται να αποσυμφωρηθεί το σύστημα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)

Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ λίγο χρόνο, σας παρακαλώ.

Όσον αφορά τις αδικίες που μας λέτε, εγώ θα συμφωνήσω με όλες τις περιπτώσεις που αναφέρατε. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό πρέπει να περάσει από το σύστημα του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Του Ποσοστού Αναπηρίας. Αυτός είναι ο πρώην ΚΕΒΑ, ο Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας.

Επομένως, το ζητούμενο είναι να το ενεργοποιούμε κατά τακτά διαστήματα. Και πρόκειται να ενεργοποιήσουμε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί. Θα κάνουμε ένα, ένα τα βήματα που χρειάζονται για να βελτιώσουμε το σύστημα για να αναθεωρήσουν εξαρχής όλο αυτό το σύστημα του προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας, έτσι ώστε αυτός που έχει υποστεί ακρωτηριασμό –που πολύ σωστά λέτε ότι δεν πρόκειται να ξαναφυτρώσει το ακρωτηριασθέν χέρι ή πόδι- να υφίσταται μια φορά την εξέταση στο ΚΕΠΑ κι όχι κάθε δυο και τρία χρόνια να αναγκάζεται να προσέρχεται, λες και πρόκειται να ξαναφυτρώσει στο μεσοδιάστημα.

Αυτό εξαρτάται, όμως, από την επόμενη σύσκεψη υπό την πρωτοβουλία μας. Αν και δεν είμαι εγώ πρόεδρος της ορισθείσας από το Υπουργείο Επιτροπής Παρακολούθησης του προβλήματος των ΚΕΠΑ, μπορώ, όμως, να παίξω το ρόλο μου σε αυτό.

Θα γίνει συνεδρίαση ξανά για αναθεώρηση εκ νέου, εκ βάθρου του συστήματος προσδιορισμού του ποσοστού αναπηρίας από την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή, η οποία –παρεμπιπτόντως- πρέπει να λειτουργήσει κι ως Επιστημονική Επιτροπή, διότι το αποτέλεσμα που παράγει είναι μια ανεξάρτητη ιατρική κρίση. Αυτή δεν ελέγχεται από εμάς. Δεν μπορώ εγώ να ελέγξω την ιατρική κρίση, μπορώ όμως, να προσδιορίσω τις προϋποθέσεις, ώστε η ιατρική αυτή κρίση να είναι πραγματικά επιστημονική και να απευθύνεται πάνω στα προβλήματα.

Θα κάνω δυο σχόλια ακόμα στο θέμα που είπατε για τα ασφαλιστικά του ΟΓΑ, ιδίως, στη δευτερολογία μου. 

 

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά εγώ αυτό που θέλω να σας καλέσω να κάνετε είναι να δώσετε μία γροθιά σε μία κατεστημένη λογική, στη λογική του «δεν βαριέσαι, θα περάσει κάποια στιγμή ο ανάπηρος από την επιτροπή». Το λέω αυτό διότι πραγματικά πρέπει να ταρακουνήσετε και κάποιους υπαλλήλους και κάποιους γιατρούς, οι οποίοι πάνε στη λογική «τα βόδια μου αργά».

Ακούστε, δεν είναι δυνατόν να έχουμε τόσο μεγάλες καθυστερήσεις.

Να σας πω περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, περιπτώσεις σοβαρότατων ασθενειών που περνάνε και ξαναπερνάνε. Έχω περίπτωση ανθρώπου ο οποίος έχει περάσει πέντε φορές.

Κάποτε πρέπει να τελειώνει το μαρτύριό του! Πέρασε πέντε φορές. Πρέπει επιτέλους να σταματήσει, να τελειώσει το μαρτύριό του. Δεν κουράστηκαν στις επιτροπές να τον βλέπουν τον άνθρωπο; Είναι αδύνατον να γίνει καλά.

Αυτό, λοιπόν, που θέλω να επισημάνω είναι ότι πέραν αυτών των καθυστερήσεων, υπάρχουν και οι σοβαρότατες περιπτώσεις μέσα στον ενιαίο πίνακα, καρδιοπάθειες, παραδείγματος χάρη, ή ορθοπεδικά. Ο αγρότης, με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα ή με ορθοπεδικά -παραδείγματος χάρη μια σπονδυλοδεσία- είναι δυνατόν να πάει να δουλέψει στο κτήμα; Ούτε στο τρακτέρ δεν μπορεί να ανέβει. Τον τραντάζει το τρακτέρ και τρελαίνεται. Είναι δεδομένο αυτό. Μπορεί να δουλέψει ο άλλος με καρδιολογικά προβλήματα, σε ήλιο, με 40 βαθμούς ή με μείον; Το απαγορεύει ο γιατρός.

Και εδώ κόβονται άνθρωποι από γιατρούς την πρώτη φορά που περνάνε.

Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Και το λέω, διότι έχω τέτοιες περιπτώσεις. Αυτός ο γιατρός, ο οποίος εισηγήθηκε το κόψιμο, να έρθει να τον πάω μια φορά στο κτήμα με αυτά τα προβλήματα να δω αν θα δουλέψει ή όχι. Και χωρίς τα προβλήματα, βέβαια, να δω αν θα μπορεί να δουλέψει. Αν, όμως, έχει και αυτά το προβλήματα, να δω πώς θα δουλέψει.

Και τα λέω αυτά, κύριε Υπουργέ, γιατί μεταφέρω, ως ένα βαθμό, τη φωνή του κόσμου. Είναι οργισμένος ο κόσμος από τέτοιες περιπτώσεις.

Σε κάποιον που έχει σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι στο αναπηρικό καρότσι, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί καθόλου, είναι κατάκοιτος, κόβουν και τα επιδόματα. Εκεί που έχει τετραγωνάκι, δεν βάζουν ότι, «ΝΑΙ», χρειάζεται βοήθεια, ώστε να πάρει το βοήθημα αυτό ο συγγενής που τον κοιτάζει και λένε «ΟΧΙ» σε αυτό το τετραγωνάκι. Είναι δυνατόν; Έλεος!

Πρέπει να αναθεωρηθεί. Και χαίρομαι που άκουσα ότι σκοπεύετε να δείτε ξανά τον ενιαίο πίνακα των ποσοστών αναπηρίας. Σας το λέω με ειλικρίνεια, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα.

Πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι, επίσης, κύριε Υπουργέ, στο ΙΚΑ να παίρνει ο ανάπηρος με 51% αναπηρική σύνταξη και ο αγρότης, που εκτελεί χειρονακτική εργασία –δεν είναι στο γραφείο ο αγρότης- να θέλει 67%. Αυτό είναι απαράδεκτο, κύριε Υπουργέ. Πρέπει να το αλλάξετε πάση θυσία. Θα φωνάζω όσο θα είμαι μέσα σε αυτή την Αίθουσα αυτές οι αδικίες να αρθούν. Ο οικοδόμος θα πάει με 67% αναπηρία και ο άλλος θα πάει με 51%; Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να γίνεται;

Και δεν είναι μόνον εκεί. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις -και σας το λέω, διότι έχω τα στοιχεία αυτά- όπου στις παθήσεις αυτές έχουμε την ευνοϊκή ρύθμιση. Ο αγρότης αν δεν πάρει 50% ποσοστό αναπηρίας, δεν μπορεί να πάει σε Δευτεροβάθμια Επιτροπή, ενώ ο ασφαλισμένος του ΙΚΑ μπορεί να πάει και με 0%.

Εξετάστε το. Εγώ σας λέω, εξετάστε το να δείτε ότι είναι έτσι.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

Είναι τρομακτικά τα προβλήματα, κύριε Υπουργέ. Είναι οξύτατα τα προβλήματα ιδιαίτερα στην επαρχία.

Επιπλέον, χρήζει αναθεώρησης ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Αναπηρίας, ο οποίος λειτουργεί.

Τον έχω μπροστά μου. Κάθισα και τον διάβασα όλον, ένα προς ένα. Υπάρχουν σημεία του Πίνακα, τα οποία κρίνω, χωρίς να είμαι γιατρός –ας μου το συγχωρήσουν οι γιατροί- ότι είναι απαράδεκτα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Καλαντζής): Και ο οικοδόμος και ο αγρότης με την ίδια πάθηση πρέπει να παίρνουν 67%. Δεν υπάρχει διαφορά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών.

Η Βουλή τους καλωσορίζει.

(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)

Κύριε Υπουργέ,  έχετε το λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):Θα μεταφέρουν τα παιδιά στα Γιαννιτσά το αίτημά σας για τη σύσταση και υποκαταστήματος ΚΕΠΑ. Είστε τυχερός. Είναι ευτυχής συγκυρία.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Αυτό είναι που μας καίει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):Κύριε συνάδελφε, έχετε δίκιο σε πολλά. Απλά, εγώ σας λέω ότι έχουν γίνει και αρκετά πράγματα. Δεν μπορούν να γίνουν όλα ταυτόχρονα. Δεν μπορούν να γίνουν όλα σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Όμως, έγιναν πράγματα.

Εντάξαμε περισσότερους γιατρούς στο σύστημα και θεσμικά. Το θεσμοθετήσαμε αυτό. Μάλιστα, θεσμοθετήσαμε και κατάτι μεγαλύτερη αμοιβή στους γιατρούς αυτούς που θα συμμετάσχουν και στην κατ’ οίκον εξέταση, που επιτρέπεται από το νόμο. Ο νόμος ορίζει τη δυνατότητα κατ’ οίκον εξέτασης. Τώρα, γιατί δεν πηγαίνουν να εξετάσουν τον ανάπηρο που δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι στο σπίτι, αυτό ας το δούμε με αυτούς που αρνούνται. Κάποια στιγμή ας ανοίξει η κουβέντα σ’ αυτήν τη χώρα για τις συνέπειες που πρέπει να υφίσταται κάποιος που δεν κάνει καλά τη δουλειά του στο δημόσιο. Διότι άνοιξε αυτή η κουβέντα πρόσφατα και έπεσαν όλοι, ιδίως τα συνδικαλιστικά όργανα, να μας στηλιτεύσουν ως ανάλγητους που πετάμε κι άλλους ανθρώπους στο δρόμο.

Αναρωτιέμαι: Ο ανάπηρος που περίμενε μήνες στο κρεβάτι κάποιον να τον εξετάσει από κάποια επιτροπή και δεν πήγαινε αυτός, πώς σκέφτεται γι’ αυτόν που δεν πήγε να τον εξετάσει; Αναρωτιέμαι αν αυτός που δεν πήγε να τον εξετάσει, πώς βλέπει στο μυαλό του τις συνέπειες αυτής του της ελλειμματικής συμπεριφοράς ως προς τις υποχρεώσεις του, βέβαια. Θα το δούμε αυτό. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες.

Εμείς σας είπαμε τι κάναμε. Βάλαμε περισσότερους γιατρούς στο σύστημα, παρά τις αντιρρήσεις μέρους ιδίως του ιατρικού κλάδου. Και έχουμε την πρόθεση να βάλουμε ακόμη περισσότερους.

Θεσμοθετήσαμε στο πρόσφατο νομοσχέδιο τη δυνατότητα παράτασης στην καταβολή αναπηρικής σύνταξης γι’ αυτούς που περιμένουν να εξεταστούν και δεν είναι δική τους υπαιτιότητα ότι αργούν να εξεταστούν, με την προϋπόθεση ότι έχουν ποσοστό αναπηρίας πάνω από 67%.

Μελετάμε αυτήν την ώρα να επεκτείνουμε αυτό το μέτρο και σε αυτούς που είναι δικαιούχοι προνοιακού επιδόματος, που –αν θέλετε- κατά την άποψή μου, έχουν μεγαλύτερη, πιο κατεπείγουσα ανάγκη να πάρουν αυτό το βοήθημα, δεδομένου ότι συνήθως δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος.

Είναι θέμα οικονομικού αποτυπώματος, όπως το έχω πει και στη σχετική Επιτροπή. Ελπίζουμε ότι θα το θεσμοθετήσουμε με την επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία.

Άρα, κάνουμε πράγματα. Το σύστημα, όμως, εξακολουθεί να έχει καθυστερήσεις και δεν θα «ξεφρακάρει» –ας μου επιτρέψετε την έκφραση- αν δεν ενταχθούν οι γιατροί από αυτές τις τρεις ειδικότητες.

Από εκεί και πέρα, ως προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όντως εδώ υπάρχει μία μεταχείριση διπλής ταχύτητας, αν θέλετε. Ένας ασφαλισμένος του ΟΓΑ για να πάρει αναπηρική σύνταξη, θα πρέπει να έχει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, ενώ ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ δύναται να λάβει κάποια μορφή -και μειωμένη ή ποσοστό σύνταξης- με ποσοστό αναπηρίας άνω του 51% και μόνο.

Άρα, κύριε συνάδελφε, ας μη συγκρίνουμε τα δύο ταμεία ως προς μία μεμονωμένη διάταξη και μόνο. Αυτό ας το δούμε και να εξορθολογήσουμε, αν μπορούμε, τις περιπτώσεις αυτές, δεδομένου ότι πρόκειται για αγρότες και, επομένως, για ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν μία επίπονη εργασία, μία κοπιώδη εργασία -κατά κανόνα στα χωράφια- αν είναι επιβαρυμένοι παραπάνω από ένα ποσοστό αναπηρίας.

Όμως, κάθε ταμείο –να το υπενθυμίσουμε- έχει τη δική του φιλοσοφία, που καθορίζεται από τα καταστατικά των ταμείων και τους ιδρυτικούς τους νόμους.

Εδώ το ΚΕΠΑ και ο θεσμός αυτός αποφαίνεται μόνο ως προς το ποσοστό αναπηρίας. Από εκεί και πέρα, με βάση το ποσοστό αυτής της κρίσης, κάθε ταμείο, με βάση τις διατάξεις του, δίνει τα δικά του επιδόματα, τις δικές του συντάξεις.

Ο ΟΓΑ, για παράδειγμα, δίνει σύνταξη –υπάρχει δικαίωμα απονομής σύνταξης- και στον ανασφάλιστο υπερήλικα. Στο ΙΚΑ δεν υπάρχει αυτό. Υπάρχει το ανταποδοτικό σύστημα. Εκεί το πλεονέκτημα το έχει αυτός που είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ σε σχέση με αυτόν που είναι στο ΙΚΑ.

Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο ΟΓΑ είναι το Ταμείο που λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, συμφωνώ και παραδέχομαι ότι έχει να καλύψει πάρα πολλές ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, ξέρετε την προσπάθεια που γίνεται για την ενοποίηση αυτών των Ταμείων. Νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ισχύσει ένα σύστημα ενιαίων κανόνων για όλα. Είναι μία από τις προτεραιότητες στην ατζέντα του Υπουργείου Εργασίας, ώστε να αρθούν και αυτές οι αδικίες. Νομίζω είναι ο μόνος τρόπος.

Όσον αφορά τα ΚΕΠΑ, να περιμένετε εξελίξεις και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, στη βάση αυτών που συζητήσαμε.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Για το ΚΕΠΑ Γιαννιτσών…